Багаторічна рослина, заввишки 30—100 см, з товстим кореневищем, червоподібним або вигнутим у вигляді ракової шийки, зовні чорно-коричневе, есере дині рожеве (у свіжому вигляді). Прикореневі і нижні стеблові листки з довгими крилатими черешками, великі, тупі або гострі; верхні — лінійні, сидячі, зісподу сіро-зелені з короткими волосками або голі, злегка хвилясто-виїмчасті. Квітки рожеві, іноді білі, зібрані в циліндричний, тупий, густий, пізніше волосистий колос. Росте найчастіше на торфовому грунті. Поширений повсюдно.
Збирають кореневища рано навесні, орієнтуючись по відмерлому листі, частіше, однак, восени, зрізаючи корені та відмерлі, гнилі, старі частини кореневища. Листя та верхівки квітучих пагонів — під час квітуання.
Кореневища гірчака (ракові шийки) використовуються як в’яжучий засіб при лікуванні рай, кровотеч, при деяких хворобах шкіри, сечового міхура, при поносах. Внутрішньо. Порошок кореневища гірчака по 1,0 г на прийом в облатках. З рази на день при літніх поносах та дизентерії з дуже частими позивами.
З відвару ракових шийок і коренебульбочок зозулинців роблять після випорожнення невеликі клізми. При каменях жовчного і сечового міхура дають відвар з 20,0 г подрібнених ракових шийок на 1 л води — 1—1,5 склянки за день. Варять на слабкому вогні 20 хвилин. Перед прийманням збовтують.
Дотримуються дієти (без м’яса, сала, риби, яєць, обмаль солі, без алкоголю). Кладуть грілку на хворі місця. Дотримуються постільного режиму. При каменях жовчного міхура п’ють по 2—3 столові ложки соку з чорної редьки. Такий же відвар і в таких же дозах приймають і при запаленні слизових оболонок під час катару кишок, ознакою якого часто є сильно смердючий слиз у калових масах.
При кровотечах внутрішніх органів (виразка шлунка, кишок) приймають через кожні 2 години по 1 столовій ложці відвар з 5,0 г порошку ракових шийок і чайної ложки льону на 200,0 г води.
Тепер (не без впливу порад лікарів) роблять не відвар, а настій (щоб менше випадав в’яжучий компонент — таніни). Всипають у термос 1 повну столову ложку подрібнених кореневищ, настоюють години 2—3, на 1/2 склянки окропу, відціджують і приймають протягом дня по півсклянки перед їжею тричі на день.
Зовнішньо. З відвару ракових шийок роблять примочки (15—20,0 г на півлітра води) на застарілі рани і на зовнішні виразки та екзематозні ураження шкіри. Ним же полощуть рот при стоматитах та гінгівітах. | ракових шийок, у суміші з іншими рослинами, роблять відвар для іригацій і промивання вагіни при білях: 2 повні столові ложки подрібнених на 1 л води.
Для цього ж вживають таку суміш: дрібно порізаних Ракових шийок — 20,0 г, трави грициків — 10,0 г, листя омели —15,0 г, дубової кори – 10,0 г, суцвіть піскового цмину — 6,0 г, трави гірчака водяного — 10,0 і квітів деревію — 5,0 г. Змішують, беруть 10 ложок цієї суміші, заливають 2 л води і варять на малому вогні півгодини. Цим теплим відваром (відціджують і доливають перевареної води) підмиваються або роблять глибокі спринцювання (не частіше 1 раз на тиждень).
Сухі, порізані корені гірчака зберігають у щільно закритих коробках. Строк зберігання кореневища — до 6 років, трави і листя — 3 роки.
Немає коментарів:
Дописати коментар